Tusentals har skrivit på polisens kravlista – så svarar inrikesminister Mikael Damberg

Publicerad

3 000 personer har skrivit under polisens Hannah Bergelins namninsamling för att få bättre verktyg för arbetet mot kriminella. I SVT:s morgonstudion svarade inrikesminister Mikael Damberg på vad regeringen tänker göra för polisernas situation.

Namninsamlingen startades efter polismordet i Biskopsgården i somras. Polisen Hannah Bergelin berättar att hon kände ”oerhörd frustration och vanmakt” och därför sträckte ut handen till sina poliskollegor.

– Jag har jobbat som polis i nästan 20 år och de sista 5-8 åren som jag har knutit näven i fickan över frustrationen över hur våldet eskalerat i Sverige, polisen kan inte göra så mycket åt den situationen eftersom vi är rätt bakbundna av lagstiftning, vi är inte tillräckligt många, säger Hannah Bergelin, som också är fackligt förtroendevald inom Polisförbundet.

”Dags att sätta målsäganden i fokus”

I namninsamlingen, som nu har 3 000 underskrifter, listas flera förslag som Hannah Bergelin tycker behövs. Bland annat att införa hemlig avlyssning utan misstanke om brott, kameraövervakning på fler platser och straffskärpning för brott i gängmiljö. 

– Det är dags att vi sätter målsäganden och vittnen i fokus, det är dem vi behöver skydda och hjälpa. De kriminella och dömda, deras rättigheter får vi sätta åt sidan. 

Inrikesminister Mikael Damberg säger att han håller med om att polisen måste få nya verktyg. 

– Både sätt att komma åt de här kriminella så att de hamnar i fängelse men också att de kriminella får längre fängelsestraff. Men det behövs också fler kollegor, precis som Hannah tar upp.

Ministern: Har gjort mycket

I Morgonstudion får inrikesministern också frågan om vilket ansvar regeringen har, som har suttit vid makten i snart två mandatperioder. I sin budget lägger regeringen 2,5 miljarder på brottsbekämpning, oppositionen har kritiserat satsningen och bland andra Moderaterna menar att det är för lite pengar.

– Jag tycker vi har gjort väldigt mycket under de här åren. Det viktigaste vi gör är att bygga ut polisen, vi ska få 10 000 fler polisanställda, sedan har vi skärpt straff och vi kommer fortsätta att skärpa straff. 

Damberg säger att poliserna kommer att få gehör för sina krav.

– Alla de här punkterna är vi på väg att genomföra eller är väldigt nära att genomföra. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.